Som hönsuppfödare är det en tråkig känsla att behöva köpa ägg i affär. Dock inget att jämföra med den ändå tråkigare känslan att äta dessa ägg. Ingen färg och ingen smak. Suck.

De flesta av mina hönor är ju väldigt unga, födda i våras och somras. Åldersmässigt skulle de äldsta kunna börja värpa, men det är ju mitt i vintern så det är inte helt självklart. Den största delen av mina fina avelsgrupper blev ju rävmat i våras.

Så, jag gick ut till hönsgården förra veckan och tog en diskussion med mina hönor. Jag berättade för dem om den traditionella julfrukosten jag ska ha sista lördagen innan julafton för alla mina syskon med familjer. Jag berättade även med inlevelse om ett fantastiskt julbord med allt härligt på och att detta fantastiska julbord riskerar bli ett jasså med tråkiga köpägg.

Tydligen har hönorna haft rådslag efter detta för alla 3 raserna började värpa några dagar senare! Inte mycket – 2-3 ägg om dagen än så länge, men de måste ju mjukstarta…

Varje gång jag plockar ägg tackar jag hönorna för deras insats. Det har jag alltid gjort och kommer alltid att göra. Det är väl det minsta jag kan göra med tanke på vad de utsätter sig själva för så vi kan få stora delikata ägg!

Jaha, du tror de hade börjat värpa ändå, utan att jag bett dem? Möjligt, men det får vi ju aldrig veta, eller hur?