Häromkvällen skulle jag säga natti natti till mina pippsingar när jag såg en genomblodig Faverolletupp. Han satt på pinnen med hönor bredvid sig. Han skvätte blod varje gång han rörde huvet, så både väggar och hönor var rödprickiga. Hans vackra vita nacke var röd av allt blod.

Jag sprang in och hämtade kärleken. Jag tänkte att det är bäst att vara två om jag ska kunna undersöka tuppen ordentligt. Balanserad som jag är rusade jag in i huset, genom hallen och med en bredsladd landade jag i vardagsrummet. Jag skrek i kontrollerad falsett att ”det bara pissar blod i hönshuset”! Stefan rusade före mig ut i stallet och kunde först inte se vad som hänt. Det är ju inte så konstigt, för vi har 4 hönsboxar och Faverollerna är längst bort…

Vi gick in och satte oss på huk inne hos Faverollerna med lite godis i händerna. Vi tänkte att vi först skulle försöka se hur stämningen var, om tuppen ville äta, om det var någon obalans mellan tupparna och om vi kunde se hur allvarlig skadan är.

Den blodiga tuppen hoppade ner från pinnen och kom direkt fram och käkade godis ur händerna på oss. Vi kunde inte se någon skada, men tänkte att det nog är vid kammen eftersom det verkade vara mest koncentrerat där. Vi valde att inte ta upp honom för att undersöka närmre, för vi ville inte att han skulle bli upprörd. Just nu är det onödigt att lyfta tupparna för nu har även den tredje blivit könsmogen och allt som stör balansen är onödigt. Efter en stund beslutade vi oss för att låta tupparna vara och avvakta tills morgondagen.

Morgonen efter var det med viss oro som jag gick bort till Faverolleboxen. Alla satt på pinnen och såg nöjda ut. När jag öppnade till uteboxen hoppade de ner på golvet och promenerade ut. Precis som vanligt. Bara det att en av tupparna hade röd fjäderdräkt. Men han blödde inte längre och eftersom det är kallt bestämde jag mig för att inte tvätta bort blodet från honom, utan torrborsta bort det sen. Men det slets bort och var bättre redan senare på dagen.

Nu har det gått ett litet tag och alla tre Faverolletupparna mår prima!